Dallas buyers club

År 1985 diagnosticerades Ron Woodroof, en elektriker i Dallas, Texas, med HIV. Vid sin död år 1992, sju år senare än läkare sa att han skulle dö, hade han haft en enorm inverkan på kulturen och behandlingen kring HIV och AIDS i USA, där sjukdomen långt in ända på 90-talet var hårt stigmatiserat. Genom att smuggla AIDS-medicin från Mexiko och sälja till andra med diagnosen, då den enda godkända medicinen i USA gjorde mer skada än nytta, tjänade han gott om pengar, men hjälpte även till att börja förändra synen på sjukdomen.

Baserat på en sann historia

Dallas_Buyers_Club_posterÅr 2013 släpptes filmen Dallas Buyers Club, som följer händelserna under de sista åren av Ron Woodroofs liv. Det mesta av filmen och dess manus är baserat på personliga intervjuer med Ron Woodroof själv, som gjordes kort innan hans död. Trots att idén att göra en film fanns ända sedan 1996, så var det först år 2013 den blev verklighet. Filmen dallas buyers club berör tunga ämnen, och skiljer sig även från andra filmer om AIDS och HIV genom att ha en huvudkaraktär som inte är homosexuell – denna typ av ämne är oftast annars reserverat för den grupp som bar det allra tyngsta stigmat under denna period, vilket var homosexuella män. Sjukdomen kallades till och med “gay cancer” i USA, innan ordentlig forskning började göras för att förstå och kunna behandla den, och man ansåg länge att endast homosexuella män kunde drabbas, vilket man idag såklart vet inte alls är sant.

En prisad film

Sedan dess premiär under Toronto Film Festival år 2013, blev Dallas Buyers Club hyllad av både kritiker och filmälskare, till stor del på grund av skådespelarnas insatser och då framförallt Matthew McConaughey. Filmen vann två Golden Globes (bästa skådespelare för Matthew McConaughey och bästa biroll för Jared Leto), tre Oscar-statyetter (bästa skådespelare, bästa biroll och bästa smink) och två Screen Actors Guild Awards (bästa skådespelare och bästa biroll). Trots att Ron Woodroofs karaktär är baserad på en verklig person, så är de två främsta birollerna fiktiva. De är personifieringar av alla läkare och transsexuella AIDS-patienter som hade en inverkan på Woodroofs liv och sista år. Filmen och McConaugheys roll som Woodroof har prisats, men har även ifrågasatts något av människor som kände Woodroof när han levde, då de säger att han inte var så hård och trångsynt i verkligheten som han är i filmens början. Oavsett vilket, så har denna film gjort ett intryck, och speglar en viktig period i AIDS-diagnosens historia.