Hiv i Afrika

256px-Sahara_satellite_hiresSedan 1980-talet har Hiv och aids i Afrika varit ett stort problem. Det är främst i de länder som ligger belägna nedanför Saharaöknen som har drabbats hårt av smittan. Sjukdomen är inte enbart en hälsofråga för den enskilde individen och den närmaste släkten, utan ett hot mot hela nationer. Aids är den vanligaste dödsorsaken bland befolkningarna i flera områden. Det är till och med så illa att sjukdomen riskerar att döda en hel generation vuxna, vilket får enorma konsekvenser då dessa ofta lämnar kvar barn i olika åldrar. Men, spridningen går att stoppa.

Utbildning och mediciner

Ett av de länder som faktiskt har lyckats vända trenden med många hiv-smittade och aidssjuka är Gambia. Man räknar med att ungefär 1,3% av hela Gambias befolkning är smittade med hiv. Vad är det då som har gjort att statistiken över antalet smittade har vänt? Mycket handlar om kunskap och upplysning om smittan och hur viruset sprids. Att få folk att använda preventivmedel är en mycket viktig faktor, något som inte alltid har varit så enkelt eftersom Gambia är ett land där stränga religiösa åsikter råder på en del håll som förbjuder skydd vid samlag. En annan viktig del är att befolkningen får rätt till bromsmediciner, dessa finns men är ofta så dyra att de fattiga invånarna inte har råd att köpa sin livsviktiga medicin. För kunskap och medicin behövs pengar och din gåva gör skillnad. Vill du skänka pengar men har dålig ekonomi? Få pengar genom att sälja guld. De där guldsmyckena som ligger i byrålådan, kan du sälja och istället ge pengarna till ett mycket gott ändamål.

Myter och utanförskap

Framförallt är kunskapen viktig för att kunna stoppa den fortsatta spridningen av hiv. Många vet inte hur sjukdomen smittar, vilket både gör det svårt att skydda sig men även att det florerar många myter om hiv. Otal är de historier om barn vars föräldrar har dött som en följd av sjukdomen och först blivit omhändertagna av släktingar, men som därefter blivit utslängda när släktingarna upptäcker att även barnet bär på smittan. Det är barnen som är framtiden och det är framförallt de som bör utbildas i hur och varför sjukdomen sprids och vad man kan göra för att förhindra det. Eftersom många saknar tv, internet och tidningar behövs skolor som lär barnen om sjukdomen och dess konsekvenser. Skolorna kan bidra till ett mer öppet diskussionsklimat där det är tillåtet att prata om sexuella överförbara sjukdomar, som är det vanligaste sättet i hela Afrika att bli drabbad på, tillsammans med smitta mellan mamma och barn.