HIV – vad är det

HIV – vad är det 1

Kort och gott, HIV är ett virus som orsakar aids. Aids står för acquired immune deficiency syndrome, vilket betyder att sjukdomstillståndet är förvärvat – i motsats till medfött.

Det som händer när den som smittats med HIV, humant immunbristvirus, är att en särskild sorts vita blodkroppar förstörs. De vita blodkropparna som förstörs är de så kallade CD4 eller
T-hjälparcellerna. De har en mycket stor betydelse för ett fungerande immunförsvar. Då de cellerna förstörs blir således immunförsvaret drabbat på sätt som medför att det inte längre försvara kroppen mot den infektion som tagit fäste i den. Immunförsvaret blir satt ur spel så att säga.

 

HIV – Humant Immunbrist Virus
HIV är alltså en infektionssjukdom som orsakas av viruset, Humant Immunbrist Virus. Det som skrämmer de flesta är att viruset lagras i kroppens arvsmassa. Den som smittas bär på viruset under resten av livet. HIV läker inte ut spontant till skillnad från andra virus som de som förekommer vid influensa eller magsjuka. För den som är smittad med HIV men inte känner till det, eller att vederbörande trots kännedom fortsätter att vara obehandlad, utvecklas HIV med tiden till sjukdomstillståndet AIDS. AIDS leder till en ofta alldeles för tidig död.HIV – vad är det 2

 

Smittvägar
HIV är framförallt en sexuellt överförbar sjukdom. Risken för att bli smittad med HIV är störst då man har oskyddat sex och därför får hiv-infekterad sperma i slidan eller i ändtarmen. Det är även risk att bli smittad genom oralsex. Den som även är smittad med andra könssjukdomar löper större risk att förvärva HIV då vederbörande har sex med någon som bär på HIV.

 

Hur skydda sig?
Som väl är går det att skydda sig mot HIV. Låt bli att ha oskyddat sex – använd alltid kondom! Det är viktigt! Gäller alltid då man har sex med en ny partner fram till dess att båda har kontrollerat att de inte någon av dem är smittade med HIV.

Sprutnarkomaner ska inte dela sprutor och nålar, eftersom det är en av de kända smittvägarna.

HIV kan överföras via blod och även via bröstmjölk. Därför hiv-testas allt blod som används i sjukvården och blivande mammor, i Sverige. Tänk alltid – säkert sex!