Hur får man HIV?

HIV-test görs genom ett blodprov

Detta inlägg kommer att handla om fakta och råd om HIV/AIDS och hur man får HIV. Det är vanligt att man inte får några symtom i början när man har HIV, därför gäller det att vara uppmärksam om man har utsatts för smittorisk. HIV är ett virus som överförs via kroppsvätskor och sekret som exempelvis blod, sperma och bröstmjölk. Vilken smittokälla som är vanligast beror på var i världen som man befinner sig. Det finns inget botemedel mot smittan men den kan bromsas upp tack vare mediciner. På så sätt kan man undvika att utveckla sjukdomen AIDS.

Vad är HIV?

HIV är en förkortning som står för humant immunbristvirus. Viruset angriper immunsystemet och kan leda till sjukdomen AIDS. Man beräknar att omkring 33 miljoner människor över hela världen lever med HIV och nästan 6000 personer dör dagligen i HIV-relaterade sjukdomar. Upptäckten av HIV står den franske forskaren Luc Montagnier bakom. Tillsammans med Françoise Barré-Sinoussi fick Montagnier 2008 Nobelpriset i medicin för sin upptäckt av HIV-viruset. Viruset smittar alltså på olika sätt, bland annat genom oskyddat samlag. Det är lite högre risk för män att smittas genom oskyddat vaginalt samlag än vad det är för kvinnor. Viruset kan smitta genom blod exempelvis om man använder samma sprutor som en redan HIV-smittad vid injicering av narkotika i blodet. Om man vill lära sig mer ingående om HIV och AIDS kan man exempelvis köpa boken “Som en osynlig sten i mitt hjärta: en bok om HIV och AIDS i Sverige”. besök allaannonser för att köpa boken billigt.Hur får man HIV 2

HIV-Sverige är en ideell organisation och de arbetar för att människor med HIV ska få bättre livsvillkor. På deras hemsida kan man läsa om hur man får HIV och hur det är att leva med sjukdomen. Det florerar fortfarande många myter kring HIV och hur man smittas. Man kan inte smittas genom att röra, krama eller kyssa en människa som bär på viruset. Det kan inte heller spridas genom blodsugande djur som exempelvis myggor. Alla som bor i Sverige och bär på HIV-viruset har rätt till behandling. Detta sker genom så kallade bromsmediciner som gör att virusnivåerna i den smittades kropp minskar. Den som får behandling löper också mindre risk att föra smittan vidare. Om man misstänker eller oroar sig att man kan ha fått smittan kan man testa sig på kliniker över hela landet. Som ung kan man testa sig på en ungdomsmottagning. Det är också möjligt att testa sig på en vårdcentral och testet är kostnadsfritt.