Hur kan man skydda sig mot HIV?

När fallen av människor som insjuknade i aids ökade lavinartat i framförallt USA under 1970-talet visste man mycket lite om sjukdomen. Man antog till exempel till en början att det var en sjukdom som drabbade homosexuella, eftersom många av sjukdomens första offer i väst var just homosexuella. Man visste med andra ord inte hur sjukdomen överfördes. Hade man vetat det hade man nämligen förstått att många homosexuella drabbades på grund av oskyddat sex, och inte på grund av deras läggning.drugs-22237_640

Idag vet vi betydligt mer, och som en följd finns det mycket större chanser att skydda sig mot HIV, i alla fall i västvärlden. Genom att vi idag är medvetna om de olika sätt som HIV kan överföras, är det enkelt att undvika dem. Det första man tänker på är kanske just oskyddat samlag, som nämndes ovan. Ett enkelt sätt att skydda sig mot det är självklart att använda kondom.  Det är dock viktigt att tänka på att HIV inte bara kan smitta via vaginalt eller analt samlag, utan även via munnen. Det är särskilt stor risk att smittas på det sättet om sperma hamnar i munnen.

HIV kan dock även överföras på andra sätt än genom sex. Ett sätt är genom blod, och ett annat genom bröstmjölk. I Sverige testas därför alla som donerar blod eller bröstmjölk för att säkerställa att de inte bär på HIV.

Slutligen kan HIV smitta via sprutor, som använts av någon som har HIV. En utsatt grupp för viruset är därför missbrukare som injicerar sin drog, och som inte alltid har möjlighet att använda rena sprutor. Ett kontroversiellt sätt att bekämpa det problemet är att kliniker och sjukhus delar ut rena sprutor till missbrukare – att det är kontroversiellt beror naturligvis på att man på detta sätt möjliggör ett fortsatt missbruk.

Om du misstänker att du kan ha smittats av HIV bör du kontakta vården så snart som möjligt för att testa dig. Om du vill prata igenom situationen med en läkare först, kan du gå in på KRY.se, där du enkelt kan få kontakt med en läkare via ett videosamtal från telefonen eller datorn. På det sättet kan du prata med en läkare i hemmet, om det känns jobbigt att gå till en klinik.