Myten om Patient 0

Gaëtan Dugas dömdes på oskälig grund

Den fransk-kanadensiske flygstewarden Gaëtan Dugas föddes i Quebec 1953 och dog i samma stad 1981 i sviterna av AIDS-relaterad njursvikt. Dugas blev känd som den som förde HIV till USA. Tre år efter hans död namngivs han i boken “And the band plays on” som en av nyckelfigurerna till sjukdomens spridning och när boken filmatiserades 1993 skedde samma sak än en gång. Gaëtan Dugas dog av en sjukdom som få hade kunskap om och fick dessutom bära skulden för att ha startat en epidemi, allt beroende av att en person inte förstod det som personen i fråga läste.

Vad menas med Patient 0

Inom läkarvetenskapen finns en beteckning, patient 0, som avser den första kända patienten av en epidemiologisk sjukdom. Det behöver alltså inte vara den första bäraren av sjukdomen, utan är det första fallet som kommer till läkarvetenskapens kännedom och därmed också för första gången beskrivs i den läkarvetenskapliga litteraturen. Redan 1959 dog en engelsk sjöman i vad som senare har konstaterat vara Aids, slutstadiet av HIV, genom analyser av sparade blodprov. Men det tog fram till 1981 innan den började beskrivas som en ny sjukdom och till 1983 innan viruset upptäcktes. nollan i “Patient 0” var ett missförstånd, vad det gällde Dugas.

Varför blev Dugas utpekad

Amerikanska forskare som studerat HIV-viruset har konstaterat att viruset kom till USA någon gång under 1970-talet. Vidare har man studerat arvsmassan hos Dugas virusstam och konstaterat att den ligger någonstans i mitten på ett släktträd för viruset. Dessutom har man konstaterat att Dugas sökte vård på ett sjukhus i Kalifornien och skrevs in som “patient O”, vilket skulle tolkas som “Patient Outside California”, inte som zero. Men myten lever vidare och Gaëtan Dugas namn svärtas vidare för något han inte hade någon skuld till. Ett annat och än mer ödesdigert misstag vad det gällde HIV-viruset var att man först kopplade det enbart till homosexualitet