Torka aldrig tårar utan handskar

Torka aldrig tårar utan handskar är namnet på både en trilogi romaner skrivna av Jonas Gardell och en tv-serie baserad på dessa romaner. I båda fallen får man följa hur den unge Rasmus flyttar från småstaden Koppom in till Stockholm på 1980-talet, där homosexuella just har börjat vinna sin frihet. Samtidigt börjar dock hotet om det som kallades ”bögpesten” att bre ut sig – HIV-epidemin sprids genom Stockholm. Genom seriens gång får man följa hur Rasmus lär känna Paul, ”den varmaste, roligaste och bitchigaste bögen som Gud någonsin skapat”, och senare Benjamin, som Rasmus finner sin kärlek i. Parets relation och kamp med sjukdomen utgör förgrunden till handlingen i serien och böckerna. Tv-serien består av tre avsnitt, som vardera representerar en roman ur trilogin – Kärleken, Sjukdomen och Döden.  Romanerna, och således även tv-serien, är bara delvis fiktiva, då de har inslag av dokumentär. Namnen är dock fingerade på flera av huvudpersonerna, och vissa karaktärer är helt fiktiva eller en sammanslagning av flera verkliga personer som Jonas Gardell känner eller kände.Torka-aldrig-tarar-utan-handskar-001

Seriens namn syftar på en av de förhållningsregler som gällde på de sjukhus där man behandlade patienter med HIV, innan man visste säkert hur sjukdomen smittade. Idag vet vi betydligt mer om sjukdomen, och framförallt att det idag går att leva ett fullgott, normalt liv med HIV, så länge man medicineras på rätt sätt och skyddar sig själv och andra. Att använda kondom när man har sex är dock lika vanligt som att använda sexleksaker, så det behöver inte heller ses som ett hinder i att leva ett normalt liv.

De tre skådespelare som spelar huvudrollerna i serien – Adam Lundgren som spelar Benjamin, Adam Pålsson som spelar Rasmus och Simon J. Berger som spelar Paul – tilldelades alla Lars Rading-priset för sina tolkningar av rollerna. Lars Rading-priset tilldelas kulturarbetare som genom sitt arbete har verkat för att HIV ska bli accepterat i samhället och för att fördomar mot HIV ska undanröjas. Serien i sig har också blivit prisbelönt, då den vann Kristallen år 2013 för årets tv-drama. Den har också väckt internationell uppmärksamhet – i september 2013 meddelades det att den brittiska tv-kanalen BBC hade köpt rättigheterna för att sända serien.